Detalji bloga

LEPTIR MAŠNA

  • 6 years ago
  • Izvor bloga: Bordoo Fashion
  • 1766


Leptir mašna kao detalj

Danas postoje različite vrste leptir mašni. Klasične, jednobojne, šarene, na prugice, tufnice, raznobojne. Ali kako su leptir mašne nastale, ko je i kada počeo da ih nosi?

Veruje se da je trend nošenja nečega oko vrata kada su muškarci u pitanju datira iz 17. veka (iz ovoga se izuzimaju žene jer su one nosile ogrlice i ukrase oko vrata još mnogo pre muškaraca). U tom 17. veku među prvima su bili zapaženi vojnici koji su nosili nešto kao ogrlice koje bi im držale kragne zajedno.

Kako su vojnici u tom periodu dosta vremena provodili u ratu, jasno je da im je nakon rata bilo teško da se odreknu određenih navika i tako su i posle rata nastavili sa nošenjem ovog detalja oko vrata. I kada su počeli sa nošenjem tog detalja oko vrata, do danas niko nije prestao.

Leptir mašna se danas smatra idealnom za svečane prilike ali sve češće i kao detalj u svakodnevnoj garderobi. Devojke i žene mogu da zahvale Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern koje su 1930 – ih godina počele da nose leptir mašne. Kao što znamo, obe glumice su bile poznate po izuzetnom stilu i pored smokinga koji su bili prilagođeni baš za njih, kao detalj dodata je i leptir mašna.I tako jednostavno su one razbile predrasudu da je leptir mašna isključivo detalj za muškarce.


                        

Stil leptir mašne se menjao tokom godina kao i način vezivanja, dimenzija, materijal pa čak i vrste kopčanja.

Danas, postoje one koje u potpunosti možete da vežete sami, one koje su već skroz podesive i ne zahtevaju posebno vezivanje ali i one sa clip-on mehanizmom koja je idelana za one koji žele da im kragna na košulji bude slobodna. Ovaj tip mašne se pričvršćuje sa samu košulju tako što je taj clip stavlja na prvo dugme na košulji. Zanimljivo zar ne?

Kod brenda Borrdoo možete naći već sašivene leptir mašne, sa trakom za kačenje oko vrata, sa kopčama i regulatorom za podešavanje dužine. Vi možete izbrati koja vam se najviše sviđa. Tako leptir mašna može biti i na tačkice, prugice, cvetiće, leptiriće, kockice, krugove, ... . A naravno, može biti i jednobojna, klasična. Skroz crna kao kod Džejms Bonda.