Detalji bloga

Lan-taj divan letnji materijal

  • 2 years ago
  • Izvor bloga: borrdoo.fashion2021-hr.timurovets.com/
  • 3336

Nastanak

Lan, odnosno laneno platno, izrađuje se od istoimene biljke.

Lan je jednogodišnja biljka koja uspeva u krajevima umerene klime, i uzgaja se za dobijanje vlakna i semena (laneno ulje). Vlakna su smeštena u kori stabla za koja su vezana pektinom (biljni lepak). Procesom močenja razgradjuje se pektin, pa se nakon sušenja stabla mogu izdvojiti vlakna koja se kasnije mehanički obradjuju.

U Egiptu je glavna tekstilna sirovina bio lan. Najfinijim lanenim platnom omotavali su se kipovi bogova. Mumije su, takodje, uvijane u laneno platno, a slike biljke lana se mogu videti na zidovima u grobnicama. Lanenu odeću su nosili i graditelji egipatskih piramida, u ne baš idealnim klimatskim uslovima. Nadjene su lanene tkanine čija je starost procenjena na 5500 godina pre n. e.

Njegova udobnost je neupitna, pa se samim tim nalazi visoko na modnom tronu svakog leta.




Od lanenih materijala je moguće izraditi skoro svaki odevni predmet, košulju, pantalone, bermude, prsluke, sakoe, kape. I kao takav je u trendu baš svakog leta. Sa njim nema promašaja.

 

Kako se održava?

 

Lanene proizvode prati blagim deterdžentima, na nižim temperaturama (30-40C), čime se sprečava neželjeno skupljanje, produžava njihova lepota i životni vek.

Najbolje je prati ih u posudi sa mlakom vodom, uz dodatak blagog tečnog deterdženta. Ostavimo potopljene u vodi nekih 15-ak minuta, a posle samo isperemo mlakom vodom.

Kada ih peremo mašinski, ukoliko je moguće, izbegavati centrifugu, već samo umotati u peškir kako bi upio višak vode, i onda okačiti na ofingere i sušiti.

Kada je peglanje u pitanju, peglati dok je još ima malo vlažnosti u materijalu, i to sa naličja obavezno, kako se ne bi usjajilo lice materijala, a to onda već sam odevni komad neće biti estetski lep.

Ukoliko postoji potreba da se pegla već suv materijal, peglati uz paru na nižim temperaturama.

 



Svojstva lanenog platna

Lan je odličan antiseptik, jer njegova lekovita svojstva sprečavaju razmnožavanje patogena, bakterija; Ne uzrokuju iritaciju kože ili alergijske reakcije;

Ovaj materijal ima antibakterijske karakteristike, ima antifungalna svojstva. Ove karakteristike su prisutne zbog posebne strukture tkanine - vlakno ima prirodne fenolne spojeve. U poređenju sa veštačkim, štetnim za ljudski organizam, prirodni fenoli uglavnom su opasni za one mikroorganizme koji parazitiraju kožu ljudi. To objašnjava prednosti ovog materijala u lečenju kožnih bolesti.

Pomaže da se rešite svrbeža, pečenja, upala, kožnih bolesti;

Lanena vlakna imaju vrlo visoku moć apsorpcije (zbog čega se komadi izrađeni od lana nose ponajviše leti kada se pojačano znojimo),  "uklanjanja" topline.  Ova tkanina je korisna, poboljšava dobrobit osobe na visokim letnjim temperaturama. Voda može brzo ispariti iz lanene odeće. Kao rezultat toga, materijal ostaje čist, svež.

Materijal je neverovatno izdržljiv, a usto i hipoalergen.

Proizvodi od lana mogu zaštititi osobu od sunčevog zračenja, od izlaganja ultraljubičastim zracima. Takva se odeća brzo pere, lako se pegla i suši.

 

Primena u odevanju

Ekološki je prihvatljiv – veruje se da je lan jedan od najboljih biorazgradivih materijala. U odeći od lana lako je podneti i najtoplije vreme zbog lakoće materijala. Pored toga, lan je praktičan za upotrebu, pa se može koristiti i na odmoru i u urbanim sredinama.

Pantalone od lana su klasik letnjih dana. Opuštene i lagane  za svakodnevne aktivnosti.

Ukoliko je baš toplo, tu su i šortsevi kako bi lakoća pokreta i lakoća podnošenja visokih temperatura bila još veća.

Ne zaboravimo i kačkete, kapice i šeširiće, kako i i glava bila zaštićena tokom sunčanih dana, a osim toga i kako bi uz ostale odevne komade , celokupnom izgledu dali poseban šmek. 

Kada su deca u pitanju, lagana bela košulja i laneni šorts, uz dodatak lanene kape su pravi pogodak za letnje uživanje na otvorenom.