Detalji bloga

Kada i kako su nastali tregeri za pantalone?

  • 3 years ago
  • Izvor bloga: Borrdoo Fashion 2020
  • 2477

Tregeri za pantalone-nastanak

Tregeri za pantalone su nastali najpre iz praktičnih razloga, da bi vremenom postajali deo mode, prestiža i dobijali sasvim nove detalje i forme.

Izumitelj tregera za pantalone bio je Britanac Albert Tarston, početkom 19. veka.   Od tada se njegovi tregeri traže širom zemlje, i postali su sastavni deo odevanja gospode toga vremena. 
30-ak godina nakon predstavljanja svojih tregera, na velikom sajmu održanom u Hyde Park-u, Albert Tarston dobija počasnu nagradu za odličan standard njegovih proizvoda. 
Do tada, tregeri su samo pridržavali pantalone, kada se struk nalazio previsoko da bi na njemu stajao kaiš i bili su deo donjeg veša, odnosno nošeni su ispod košulja ili vunenih potkošulja.


   Slika 1.  Pronađi u prodavnici:  Tregeri na dugmiće

Tregeri- evolucija

Krajem 19.veka, kroj pantalona se menjao, i pantalone sa visokim strukom, nasledile su pantalone sa niskim strukom, i time je polako prestala potreba nošenja tregera. Ali onda, početkom 20. veka, ponovo se pojavljuju tregeri, što kao potreba u odevanju, što kao preporuka lekara za bolje držanje tela i vitak izgled.

Pogledajte našu verziju modne priče sa početka 20. veka OVDE.


        Slika 2. Pronađi u prodavnici: Muški tregeri MT019



1960-ih, radnička klasa u Britaniji, prihvatila je tregere kombinujući ih sa uskim džins pantalonama. Kasnije, tokom 1970-ih, ovaj modni detalj postaje  nezaobilazni u garderoberima žena kako u Britaniji tako i Americi. Time su tregeri za pantalone postali "unisex" modni detalj, i kao takvi se zadržali i do danas.

U kasnim 1980-im, magazin People proglasio je tregere spuštene od struka, vrlo senzualnim i modnim trendom budućnosti. Svedoci smo da ovaj trend ponovo doživljava svoje oživljenje na ulicama, kao deo "streetstyle" mode 21.veka.
 
Na osnovu svega ovoga, možemo zaključiti da, od kako su se pojavili, tregeri  više nikada nisu izašli iz mode. Mada, postoje i oni koji tregere smatraju staromodnim i dosadnim.
To je sigurno zbog toga što još uvek nisu našli svoj omiljeni par tregera. ?